Projeler
ABCÇDEFGHIİJKLMNOÖPQRSŞTUÜVWXYZ
1920-291930-391940-491950-591960-691970-791980-891990-992000-092010-19
Arkiv > Projeler > Hacettepe Teknokent Yönetim ve Ar-Ge Binası Uygulanmış ProjePDF versiyonuFavorilerinize EkleyinRapor EtArkadaşına GönderSayfayı Yazdır
Son güncelleme tarihi : 25/12/2008 11:56
Hacettepe Teknokent Yönetim ve Ar-Ge Binası
Künye
Tasarım EkibiSemra Teber Yener
Elektrik ProjesiCemal Doğan
Statik ProjesiOsman Müyesser
Tesisat ProjesiHakan Öztürk
Mimarlık Ofis(ler)iTektonika Mimarlık
İşverenHacettepe Teknokent AŞ
Adres
Proje Tarihi2004 - 2004
Yapım Tarihi2006 - 2006
Proje TipiAr-Ge Binası
Yapım TürüBilinmiyor
MüteahhitBeta Ltd.
Açıklama

Hacettepe Üniversitesi Teknokenti, Üniversitenin Beytepe yerleşkesinin güneyinde ve kuzey-batısında yer alan ve toplam 160 hektarlık alanda yer almaktadır. HÜ Teknokentin gelişmesi Güney Bölgesinden başlatılmıştır. Sürece ivme kazandırmak amacı ile inşaatı bitmiş atıl duran bazı yapıların renovasyonu da gündeme gelmiştir.

HÜ Teknokent Yönetim ve Birinci Ar-Ge Binası Teknokentin ilk binasıdır. Daha önce ağır makine deposu olarak tasarlanmış yapıya, ofis binası olarak yeni bir kullanım ve kimlik kazandırılmıştır. Yapı yaklaşık 10.000 m2'lik bir parselde yer almakta ve 2000 m2'lik bir tabana oturmaktadır. Mimari yaklaşımın esası, mevcut çatı ve strüktürün tanımladığı, makine ve mal için tasarlanmış prizmatik “depo hacmini”, insan kullanımına uygun bir mekanlar dizini olarak yeniden yorumlamak ve inşa etmek olarak özetlenebilir.

Hacmin, yaşamayandan yaşayana adapte edilmesi sürecinde, “ışık”, “ölçek” ve “malzeme” bu transformasyonun anahtar kavramlarını oluşturmuştur.

Ayrıca yapının ana yola ve ana yaklaşım yönüne göre konumu, “Giriş”, ” sembol” kavramları da Teknokent’in ilk binası olması bağlamında, özel bir dikkatle ele alınmıştır. Binanın “giriş mekanını” oluşturan ön cephesi tamamen şeffaf olarak tasarlanmış, sonradan inşa edilmiş olan 1. kat, “bina içinde bina inşaatı”nı vurgulayacak şekilde geri çekilmiştir. Çift kat yükseklikteki giriş holü, yapının orijinal (depo hali) mekan karakterini çağrıştıracak şekilde ele alınmıştır.

Giriş holünde, her iki yanda yer alan “silindirik” kitleler, orta dolaşım aksına doğru yönlenmekte ve binanın ana çatısı altında “bağımsız kitle” imajını güçlendirmektedir. Ofis mekanları doğal ışık kullanımını maksimize etmek amacı ile dış cıdarlara kaydırılmış, ortadaki ana dolaşım aksı ise çatıda oluşturulan bir ışık yırtığı ile aydınlatılmıştır.

 

Görüntüler
Vaziyet PlanıZemin Kat Planı
A-A ve B-B KesitleriC-C ve E-E KesitleriGörünüşler
Görünüşler