Projeler
ABCÇDEFGHIİJKLMNOÖPQRSŞTUÜVWXYZ
1920-291930-391940-491950-591960-691970-791980-891990-992000-092010-19
Arkiv > Projeler > ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, Kampus Yönetim Binası, Kütüphane, Bilgi İşlem Merkezi Mimari Yarışma Projesi - 1. Ödül Uygulanmış ProjePDF versiyonuFavorilerinize EkleyinRapor EtArkadaşına GönderSayfayı Yazdır
Son güncelleme tarihi : 21/08/2008 15:39
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, Kampus Yönetim Binası, Kütüphane, Bilgi İşlem Merkezi Mimari Yarışma Projesi - 1. Ödül
Künye
Tasarım EkibiTülin Hadi
Cem İlhan
Zeynep Ataş
Mimarlık Ofis(ler)iTülin Hadi-Cem İlhan Mimarlık
İşverenODTÜ Rektörlüğü
Adres
Proje Tarihi2003 - 2003
Yapım Tarihi2003 - 2003
Arsa Alanı9.000 m2
Proje TipiÜniversite Kampüsü
Yapım TürüBetonarme
Açıklama

Tasarlanan kampüs merkezi kuzey ve güney platolarını bağlayan özel bir konumda yer almaktadır. Yerleşimin odak noktası olan ODTü Meydanı tarifli bir yaya promenadı ile kuzey vadisine açılır. Meydanı kuzey yönünde tanımlayan Yönetim ve BİM Blok'ları orta noktada büyük bir boşluk yaratacak şekilde kesintiye uğratılmıştır. Burası yüksek ve ferah bir açılım noktası oluşturur. Tüm kampüsün buluşma noktasını (tören alanı) tarif eder. ODTü Meydanı'ndan başlayan yaya promenadı kuzey ucunda tüm vadiye hakim olan “Kuzey Locası” ile sonlanır. Bu nokta kuzey falezleri boyunca uzanan yaya yoluna bağlanmıştır. Ağaçlık alan ve panoramik vadi ile bütünleşerek, canlı bir yaşantı alanı haline gelir.

Merkez birbirinden bağımsız çalışabilen üç ana yapı grubundan oluşur. Her yapı meydandan kolaylıkla algılanan kendi girişine sahiptir. Kuzeybatı – güneydoğu yönünde uzanan Yönetim ve BİM Bloku'nun gerisinde kuzey yönüne dönük Kütüphane kitlesi konumlanır. Böylelikle tüm yapılar projenin omurgası olan yaya promenadına eklemlenirler. Bir sokak gibi ele alınan bu yaya aksı iki yanında yer alan yapılarla kampüs yaşamına katılır.

Kıbrıs'ın kendine özgü iklimi mikroklimatik gerçeklere duyarlı bir anlayışı zorunlu kılar. Batı ve Güneybatı cepheleri tüm gün doğrudan güneş ışığına açıktır. Bu yönde oluşacak radyasyonun çalışma mahallerine yayılmasını engellemek esastır. çözüm olarak yapı gruplarının güney ve güneybatıya bakan cepheleri net bir zonlama anlayışı doğrultusunda girişler, servis ve sirkülasyon mahallerine ayrılmıştır. çalışma mekanları ise kuzey ve kuzeydoğu yönlerine bakacak şekilde güneşe arkalarını veren konforlu bir konumdadır.

Kütüphane kitlesi de aynı şekilde kuzey yönüne dönüktür. Bu çözüm yapay iklimlendirme yükünü azaltak enerji tasarrufu sağlayacak, yapıların işletme maliyeti düşecektir. Yapı çeperinde oluşturulan veranda ve yarı örtülü teraslar kuzey yönünde rüzgarı içeri alan ferahlama mekanları oluşturur. Yapının orta noktasındaki ana boşluk hakim rüzgarın ODTü Meydanı'na düzenli akışını sağlar, serinlik etkisini arttırarak bu alanın bir buluşma noktası olmasını gerçekleştirir.

ÖdülleriUlusal Mimarlık Ödülleri, Yapı Dalı - Başarı Ödülü, (2006)
YarışmaODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, Kampus Yönetim Binası, Kütüphane, Bilgi İşlem Merkezi Mimari Proje Yarışması
Görüntüler