Projeler
ABCÇDEFGHIİJKLMNOÖPQRSŞTUÜVWXYZ
1920-291930-391940-491950-591960-691970-791980-891990-992000-092010-19
Arkiv > Projeler > Yamaçkent Konut Yerleşim Projesi ProjePDF versiyonuFavorilerinize EkleyinRapor EtArkadaşına GönderSayfayı Yazdır
Son güncelleme tarihi : 14/12/2010 18:34
Yamaçkent Konut Yerleşim Projesi
Künye
Tasarım EkibiEmre Arolat
Yardımcı Mimarİbrahim Çelepöven
Can Taşkent
Abdurrahman Çekim
Mimarlık Ofis(ler)iEmre Arolat Architects
İşverenA Development
Adres
Proje Tarihi2004 - 2004
Yapım TarihiSürüyor
Arsa Alanı42.000 m2
Proje TipiKonut Sitesi / Grubu
Yapım TürüBilinmiyor
Açıklama

Almaty kentini bir tarafından sınırlayan ihtişamlı sıradağların eteklerinde bulunan yaklaşık 12 hektar büyüklüğündeki alan, gerek sahip olduğu ortalama %15 eğimli yapısı, gerekse bulunduğu kotun kent merkeziyle kurduğu ilginç görsel ilişkiler bağlamında, önemli bir konumlanma avantajına sahiptir. Güney-batı yönünde uzanarak dağlara doğru sıklaşan orman, arazinin yüksek noktasında doğal bir sınır dokusu oluşturmaktadır.

Sözkonusu eğimin, yerleşim stratejisinde avantaja dönüştürülmesi ana amaç oldu. Bu bağlamda oluşturulan iç ulaşım sisteminde, arazinin iki yan kenarını kat eden ana araç arterlerine bağlanan, arazi eğimine olabildiğince uyan, derin kazı ve dolgu işlemini gerektirmeyen ara yollar oluşturuldu. Bu yolların plandaki izdüşümlerine uygun olarak konumlandırılan konut bloklarının da projenin sosyo-ekonomik kalitesine uygun bir yoğunlukta yerleşmesi hedeflendi, konut dokusu arazinin merkez aksında gevşetilerek geniş bir yeşil alan planlandı. Bu alan aynı zamanda düşeyde gelişecek olan yaya hareketini de organize edecektir. Bu hareketin alt kottaki bağlantı noktasında, yazın bir refleksiyon havuzuna kışın ise bir buz pateni alanına dönüşecek olan büyük açıklık, sosyal tenis dışında ikinci bir etkileşim alanı olarak planlanmıştır. Arazinin üst kotlarında yaratılan boşluklardan güney yönündeki çocuk parkı, güney-batı yönündeki ise tenis kortları olarak değerlendirildi.

Sosyal tesis, ulaşım kolaylığı ve konut dokusunun mahremiyeti bakımından arazinin ana giriş bölümüne yakın bir bölümde konumlandırıldı. İçinde birçok işlevi barındıran bu tesis, konut yapıları ile çelişecek bir kitlesellik oluşturmaması amacı ile bir topağrafya-yapı olarak ele alındı, hareketli bir kabuk sisteminin altında cazip ve sürprizli mekanların oluşması sağlandı. Tesisin üst döşemesinde oluşturan bu hareketli dokunun, etkili bir peyzaj düzeni ile formel bir bahçeye dönüşmesi hedeflendi.

Konutlarda ve yeleşmenin tümünde, kentsel ve modernist bir mimari dil benimsendi. Konutlar, kitlesel olarak parçalandı, böylece bu büyüklüğün neden olabileceği kabalığın önlenmesi hedeflendi. Hem yatayda hem de düşeyde elde edilen bu parçalanma, eğimli araziye yapıların yerleşimini kolaylaştırırken, parçalar arasındaki boşluklar, pozitif ara mekanlara dönüştürüldü. Yörenin iklimsel özellikleri göz önüne alınarak, cephelerdeki doluluk-boşluk oranları değerlendirildi, manzara yönündeki daha geniş açıklıklar, diğer yönlerdeki geniş sağırlıklarla dengelendi.

Arazinin oldukça eğimli yapısı nedeniyle her yapının çatısının, arkasında bulunan diğer yapıların manzarasının önemli bir bölümünü oluşturması nedeniyle, kontrolsüz bir çatı görüntüsü yerine, artiküle edilmiş teras çatılar, birer ‘5. cephe’ olarak ele alındı. Bu teraslarda tasarlanacak olan basit sert peyzaj uygulamalarıyla, sitenin bütününe görsel bir zenginlik getirilmesi hedeflendi.

Dış cephelerinde thermo-wood türü ahşap kaplama, farklı renklerde yalıtımlı sıva ve farklı dokulu doğal taş kaplama gibi birkaç farklı malzeme kullanımıyla bu yapılarda kitlesel ayrışmaların tansiyonunu yükseltilmesi ve tekrar eden yapılardaki süreklilik duygusunun kırılması hedeflendi.

Görüntüler