Projeler
ABCÇDEFGHIİJKLMNOÖPQRSŞTUÜVWXYZ
1920-291930-391940-491950-591960-691970-791980-891990-992000-092010-19
Arkiv > Projeler > ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, Kampus Yönetim Binası, Kütüphane, Bilgi İşlem Merkezi Mimari Yarışma Projesi Yarışma ProjesiPDF versiyonuFavorilerinize EkleyinRapor EtArkadaşına GönderSayfayı Yazdır
Son güncelleme tarihi : 17/02/2012 11:06
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, Kampus Yönetim Binası, Kütüphane, Bilgi İşlem Merkezi Mimari Yarışma Projesi
Künye
Tasarım EkibiSelçuk Erdoğmuş
Seda Bildik Erdoğmuş
Yardımcı MimarGüçlü Palabıyık
Serpil Tuna Yurtyapan
Mimarlık Ofis(ler)iProje Design Mimarlık Ltd.Şti.
İşverenOrtadoğu Teknik Üniversitesi
Adres
Proje Tarihi2003 - 2003
Yapım TarihiSürüyor
Kapalı Alan8.220 m2
Proje TipiÜniversite Kampüsü
Yapım TürüBetonarme
Açıklama
ODTÜ Kampüs Yönetim Binası, Kütüphane ve Bilgi İşlem Merkezi Yapılar Grubu, yaya sirkülasyon akslarının odağında, kampüsün en uzun süreli yaşanılır mekanı olacağı varsayımıyla tasarlanmıştır.

Yapıların tasarımında yaya-meydan-avlu ilişkisi ile iklimsel verilerin ışığında parçalı çözümlemeye gidilmiştir. Her yapının, fonksiyon farklılığından kaynaklanan kendine özgün mimari formu, cephe çözümleri ve malzeme seçimleri ortak bir dilde buluşturulmuştur.

Kampüs İdari Binası'nı Bilgi İşlem Merkezi ve Kütüphane ile birleştiren su ögesi, kampüsün genel yerleşim planlamasında önemli bir yer tutan yaya sirkülasyon akslarını bağlayıcı bir eleman olarak tasarlanmıştır.

Tören alanı, amfi tiyatro-kantin-yurt binaları ve yaya akslarını birbirine bağlayan alanda kurgulanmıştır. ODTÜ Meydanı ile tören alanı ise yeşil alan ile birbirlerine eklemlenmiştir.

Güney-Kuzey aksı ise zeminin doğal şevi de göz önünde bulundurularak, "seyir terasları" ve farklı "tema parkları" ile sonlandırılmıştır.

Kuzeybatı hâkim rüzgârına açık bir avlu etrafında şekillenen "Kampüs Yönetim Binası", fonksiyonlarına bağlı olarak üç parçalı olarak tasarlanmıştır. Her yapı grubuna ulaşım yaya akslarının kesiştiği ortak avludan yapılmaktadır. "Bilgi İşlem Merkezi", öğrenci ve idarecilerin mekânları farklı zamanlarda kullandığı göz önünde bulundurularak parçalı çözümlenmiştir.

"Kütüphane Binası", servis mekânlarının toplandığı ana omurgaya takılı, giriş ve okuma salonlarından oluşmaktadır. Servis bloğu kışın hâkim olan doğu rüzgârına karşı konumlandırılmıştır. Okuma salonlarında akustik sorunlar göz önünde bulundurularak lamine ahşap taşıyıcı sistem kullanılmıştır. Sistem yapının özgün bir mimari dil kazanmasına neden olmuştur.

Mekan organizasyonunda ve çözümlenmesinde, yapı grubunun, kampüs yerleşkesinde merkezi odak olması hedeflenirken, enerji tasarrufu ve ekolojik kaygılar yapısal formların seçiminde etkili olmuştur.
YarışmaODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, Kampus Yönetim Binası, Kütüphane, Bilgi İşlem Merkezi Mimari Proje Yarışması
Görüntüler
Rüzgar Şeması
Yaya Ulaşım Şemas...Vaziyet Planı