Projeler
ABCÇDEFGHIİJKLMNOÖPQRSŞTUÜVWXYZ
1920-291930-391940-491950-591960-691970-791980-891990-992000-092010-19
Arkiv > Projeler > İTÜ Evi Yarışma Projesi Yarışma ProjesiPDF versiyonuFavorilerinize EkleyinRapor EtArkadaşına GönderSayfayı Yazdır
Son güncelleme tarihi : 27/08/2009 16:22
İTÜ Evi Yarışma Projesi
Künye
Tasarım EkibiNurbin Paker Kahvecioğlu
Hüseyin Kahvecioğlu
İşverenİstanbul Teknik Üniversitesi
Adres
İTÜ Maslak Kampüsü
Maslak
İstanbul
Proje Tarihi2001 - 2001
Yapım TarihiSürüyor
Kapalı Alan12.000 m2
Proje TipiDiğer Kültür Yapıları
Yapım TürüKarma
Proje YöneticisiBilinmiyor Unknown
Açıklama
"İTÜ EVİ"nin tasarımındaki genel yaklaşımın temellendiği noktaları kısaca şu şekilde sıralamak mümkündür:

• Tasarımın üzerine kurgulandığı temel fikir; yapının bir "yaşlılar evi" veya "huzur evi" ön kabulu ile ele alınmasından kaçınılmasıdır. Buna karşılık öne çıkarılmak istenen düşünce; "İTÜ EVİ"nin, hizmet edeceği camiaya yaraşır, prestij niteliği taşıyan bir "yaşam ortamı" olmasıdır. Bu yaklaşım çerçevesinde yapının gelişimi alışıldık "yaşlılar evi" tipolojisinin dışındadır.

• Sağlanmak istenen ortam; pasif konumdaki kullanıcıların "sıkılmadan vakit geçirmelerine" alt yapı oluşturan bir ortam değil; aktif, entellektüel, akademik ve mesleki anlamda büyük deneyimleri olan kullanıcıların, bu birikim ve değerleri ile var oldukları ve bunları kampüsün diğer kullanıcıları ile paylaşabilecekleri, üretken ve zengin bir konaklama - yaşama ortamıdır.

• Çevresinde yer alan öğrenci yurtları ile ilişki özel bir önem taşımaktadır. İTÜ EVİ'nde büyük deneyim ve birikim sahibi İTÜ'lüler yaşarken, yurtlarda İTÜ camiasına yeni adım atmış gençler yaşamaktadır. Bu iki uç insan grubunun ilişkisi, birikim, deneyim ve geleneklerin aktarımı için olumlu bir potansiyel doğuracaktır. Bu amaçla yapının ve çevresindeki dış mekanın kurgulanmasında, yakın çevresindeki yurt binaları ile bütünleşecek bir dış mekan diziminin halkası olma yönü dikkate alınmıştır. Aynı amaç doğrultusunda oluşturulan kuzey-güney doğrultulu yaya aksı, yapının içine girmeksizin "binanı içinden" geçmektedir. Bu yolla İTÜ EVİ kullanıcıları, kampüsteki hareket ve yaşamla sürekli ilişki içinde olabilecektir.

• Yapının genel kurgusunda, kullanıcılarının "doğal nedenlerle sahip olacakları zorluklarının" ortamın niteliği sayesinde kolaylıkla üstesinden gelinebilir hale gelmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çok kattan kaçınılmış, arazinin kot farkından yararlanılarak tüm kullanıcıların en fazla bir merdiven inerek veya çıkarak tüm aktivite alanlarına ulaşmalarına imkan sağlanmıştır. Yapı içinde yer alan asansör ve rampalar katlar arası ulaşımın kolaylığına katkı sağlamaktadır.

• Yapı, yukarda ifade edildiği gibi öğrenci yurtları çevresindeki dış mekan dizisine eklenmekte, uygun yön olan güneydoğu ve güneye yönelmekte; ancak aynı zamanda giriş kotunda oluşturulan şeffaf çeperlerle kuzey yönü ile de görsel ilişki içine girmektedir. Giriş kotunda yer alan yemek salonu her iki yöne yönelmekte; oluşturulan zengin iç mekan dizisi ile tüm ortak mekanlar arasında güçlü ve akıcı bir ilişki sağlanmaktadır. Dışarıdan gelecek kullanıcılara da hizmet edecek olan kafeterya, lokanta ile aynı kotta yer almakta ve güneybatı yönünde, önündeki binaların düşük kotlarından yararlanarak geniş bir panaromik manzaraya açılmaktadır.

• Gerek gün içinde farklı saatlerde, gerekse yıl içinde farklı mevsimlerde kullanıcıların hizmetinde olacak alternatif iç ve dış mekanlar oluşturulmaya çalışılmıştır. Özellikle soğuk havalarda yapının iç avlu ve çevresindeki aktivite alanları oldukça zengin ve esnek kullanım imkanları sunmaktadır.

• Yapının görsel niteliği ve mimari dilinin gelişiminde , uzun süre yaşandığında sıkıcı olmayacak kadar sade ve dinlendirici, ancak çağdaş teknolojik ve estetik değerleri yadsımayan dengeli bir tutuma gidilmeye çalışılmıştır.
Görüntüler
Vaziyet PlanıKat PlanıGüney Görünüşü
Batı Görünüşü