Projeler
ABCÇDEFGHIİJKLMNOÖPQRSŞTUÜVWXYZ
1920-291930-391940-491950-591960-691970-791980-891990-992000-092010-19
Arkiv > Projeler > ODTÜ Öğrenci Merkezi Binası ve ODTÜ Meydanı Mimari Yarışma Projesi - 4. Mansiyon Yarışma ProjesiEngelli Erişimine Uygun TasarlanmıştırPDF versiyonuFavorilerinize EkleyinRapor EtArkadaşına GönderSayfayı Yazdır
Son güncelleme tarihi : 17/10/2011 19:39
ODTÜ Öğrenci Merkezi Binası ve ODTÜ Meydanı Mimari Yarışma Projesi - 4. Mansiyon
Künye
Tasarım EkibiMurat Aksu
Yardımcı MimarAyşegül Akçay
Özlem Çatık
Osman Naskali
Yılmaz Kürtüncü
Gülşen Şahin
Ezgi Ak
Tülay Özçelik
Alev Uyar
DanışmanUmut İyigün
Mimarlık Ofis(ler)iMuuM
İşverenBilinmiyor
Adres
Proje Tarihi2010
Yapım TarihiSürüyor
Arsa Alanı655 m2
Kapalı Alan5.928 m2
Proje TipiDiğer Eğitim Yapıları
Yapım TürüBilinmiyor
Açıklama
Meydanla Bütünleşen Yapı

ODTÜ yerleşkesi, mimari dili ile ülkemizdeki eğitim yapıları arasında önemli bir yere sahiptir. Tasarımda yeni meydan ve yapının tanımlı bir [sosyal etkileşim odağı] olması, yerleşkenin geneli ile doğru bir ilişki kurarak [bütünleşmesi] amaçlanmıştır.

Kuzey – Güney aksında geniş bir alana yayılmış meydan, kendisini açısal olarak kesen yaya ulaşım aksları ile doğal bir odak noktası oluşturmaktadır. Tasarımda önerilen yeni yapı, zeminden yükseltilerek bu alanda yarı açık bir buluşma mekanı tanımlarken mevcut topografya ile bütünleşerek, kullanıcılara yeni ortak sosyal mekanlar ve manzara olanakları sunmaktadır. Yapı, meydan ile beraber yerleşkenin hareketli sosyal yaşantısına [işlevsel] ve [kaliteli] mekanlar ve iç avlular ile zenginlik katmayı hedeflemektedir.

Kuzey-Güney ekseninde oluşturulan merdiven ile meydanın üst kotlarda ve çatıda sürekliliği sağlanmıştır. Yapının üstünü örten çatı meydana ve kampüse hakim bir seyir olanağı sunan yeşil bir bahçe olarak kurgulanmıştır.

Avlulu plan şeması, ortak sosyal alanlar ile iç mekanların meydan ile ilişkisini sürekli kılmaktadır. Mevcut yeşil dokuya birleşme yönündeki açılımlar, yapının bir peyzaj elemanı olarak yerleşkeye olan katkısını arttırmaktadır.

Düşey ve yatay dolaşım ilişkileri dikkatli bir şekilde ele alınarak kullanıcı erişimi kolay mekanlar elde edilmiştir. Yapı kütlesi içinde oluşturulan boşluklarla katlar arası [iletişim]in arttırılması ve fuaye alanına doğal ışık alınması sağlanmıştır.

Spor salonu önünde bulunan otopark alanı yeniden düzenlenerek meydana geniş açılı bir erişim sağlanmış ve oluşturulan yeni düzende spor salonu ile yapı arasında bir prova avlusu planlanmıştır.

ODTÜ Meydanı ve Öğrenci Merkezi Binası tasarımında; yerin ve zamanın özellikleri ile uyum içinde olmaya çalışan, insan odaklı ve yaratıcı çalışmaya ortam hazırlayan, çağdaş bir mimari ve çevre düzenlemesi ortaya konmuştur.
YarışmaODTÜ Öğrenci Merkezi Binası ve ODTÜ Meydanı Mimari Proje Yarışması
Görüntüler