Projeler
ABCÇDEFGHIİJKLMNOÖPQRSŞTUÜVWXYZ
1920-291930-391940-491950-591960-691970-791980-891990-992000-092010-19
Arkiv > Projeler > Bademli Teras Uygulanmış ProjePDF versiyonuFavorilerinize EkleyinRapor EtArkadaşına GönderSayfayı Yazdır
Son güncelleme tarihi : 15/04/2011 16:23
Bademli Teras
Künye
Tasarım EkibiRahmi Dede
Yardımcı MimarEsra Dede
M. Akif Yıldız
Tarık Demirtaş
Mekanik Projesiİsotes Mühendislik
Elektrik Projesiİletim Mühendislik
Statik ProjesiBurde İnşaat
Metra Mühendislik
İç Mekan ProjesiKaas Mobilya
Mimarlık Ofis(ler)iDe Tasarım Atelyesi
İşverenGöktuğ Tur. Eğlence Merk. Yat. ve İşl. İnş. Taah. San. ve Tic. AŞ
Adres
Bademli
Mudanya
Bursa
Proje Tarihi2010 - 2010
Yapım Tarihi2010 - 2010
Arsa Alanı12.880 m2
Kapalı Alan11.040 m2
Proje TipiKonut Sitesi / Grubu
Yapım TürüBetonarme
MüteahhitGöktuğ Tur. Eğlence Merk. Yatırım ve İşl. İnş. Taah. San. ve Tic. AŞ
Açıklama

Bursa/Bademli Bölgesi’nde, oldukça eğimli bir topoğrafyada, müstakil konut gruplarının bulunduğu, Bursa manzarasına hakim bir noktada konumlanan proje ile, bölgedeki konut anlayışının değiştirilmesi amaçlandı. Bu eğimli topoğrafik yapı, tasarımın başlangıcında ana problem olarak tanımlanmış, gerek yerleşke bütünü, gerekse tekil plan ve kesit şemaları bağlamında uzun ve detaylı çalışmalar sonucunda büyük bir avantaja dönüştürüldü. Arazinin doğal eğimi gereği ortaya çıkabilecek yüksek istinat duvarları, mekan ilişkilerinin alışılmış normların dışında çözülmesiyle oluşturulan alternatif kesit şemalarla en aza indirildi.

Tekil yapı ölçeğinde, farklı doğrultulardaki iki dikdörtgen kütle, düşey yönde birbirinden ayrılmış, oluşturulan kot farkı ile iki farklı platform ortaya çıkarıldı. Böylece mekanlar arasında yarım kat ile bağlantı sağlanmış, açık ve kapalı alanlar 3 farklı platforma oturtulmuş, arazinin doğal yapısına uyarak, binanın kendisi istinat duvarı olarak kullanıldı. Ana tasarım yaklaşımı olarak, üst kottan yapıya girilmiş diğer mekanlar alışılmışın dışında alt katlara doğru gelişti. Böylece üst kottan bakıldığında tek katlı bir kütle algılanırken, tüm katların toprak ile doğrudan ilişki kurması sağlandı. Ayrıca yapıların en alt kotlarından bile manzara yönünde birbirini engellemeyen bir kot ilişkisi kuruldu. Yalnızca üst katlardan değil, en alt kat zemin seviyesinden bile bakıldığında manzara algılanmakta, öndeki yapıların yeşil teras çatıları alt kotta kalıyor.

Bu tasarım yaklaşımı, Eski Mudanya Yolu üzerinde konumlanan Bademli Teras yerleşkesinin, yoldan alt kotta kalmasını sağlamış, yalnızca kendi içinde değil, çevre yapılar ile olan ilişkisi bağlamında, bu yapıların mevcut manzarasını kesmeyen, aksine çevresine değer katan uyumlu bir yapı sergilemesine olanak tanıyor. Proje hayata geçtiği takdirde, öncü bir misyon üstlenecek, çevrede yeni önerilecek konut alanlarının yaşamsal ve mekansal kalitesine olumlu etki edecek.

12.880 m2’lik arazi optimum düzeyde kullanılarak, 20 adet konut yerleştirilmiş, mekansal ilişkilerin doğru kurgulanması sonucu, her bir konutun açık yaşam alanlarının yalıtılması ve özelleşmesi sağlandı. Arazinin en üst noktasından başlayarak, alt kota kadar teraslar oluşturulmuş, her bir yapı 3 farklı kottan oluşan 3 terasa yerleştirildi. Site içi ana yoldan yapıların en üst kotundaki platforma ulaşılmakta, buradan açık otopark-kapalı otopark ve bina girişine bağlantı sağlanıyor.

Giriş katında kapalı otopark dışında, konuk süiti konumlandırılmış, manzaraya açılan bir salon, mutfak nişi, yatak odası ve banyo-wc birimlerinin bulunduğu tek başına da yaşanabilecek bir mekan tasarlandı. Bu mekan, kullanıcının gereksinimlerine göre farklı amaçlara hizmet edebilecek, ofis-konuk odası-çalışma odası vb. işlevlere yanıt verebilecek şekilde esnek bir anlayışla oluşturuldu.

Giriş kattan yarım kat yukarı çıkıldığında, manzara terasına ulaşım sağlanmış, aynı zamanda oluşan şeffaf yüzey ile, girişin doğal ışık almasına olanak tanıyor. Bu manzara terası bir mutfak nişi, barbekü ve depolama alanları ile, kullanıcıya geniş kullanım olanağı sunmakta, kesintisiz bir görsel deneyim yaşatıyor. 16 aynı tip yapının oluşturduğu A Tipinin dışında, 4 yapıdan oluşan A+ Tipinde, bu manzara terasından sonra yarım kat ile A Tiplerinde bulunmayan ikinci yatak katına ulaşılıyor. Bu katta, içinde 22 m2’lik geniş bir banyo, giyinme odasının da olduğu yatak odası ve yine manzaraya hakim büyük bir çalışma odası bulunuyor.

Giriş kattan yarım kat inildiğinde ise konutun ana yaşam katının bulunduğu ikinci dikdörtgen kütleye ulaşılır. Bu alanda yaşama bölümü, yemek bölümü, mutfak ve manzara balkonu konumlandırıldı. Kütlenin tamamı 105 m2’lik bir alan sahip, kullanıcıya esneklik sağlayan total bir yaşam alanı sunuyor. Tüm manzara cepheleri şeffaf olarak tasarlanmış, görsel ilişkinin sürekliliği amaçlandı.

Yine ana yaşam katından da yarım kat inildiğinde 1. kütlenin alt katına ulaşılıyor. Bu katta ise içinde kapalı havuzun bulunduğu çok amaçlı bir salon, sauna, banyo-wc, depo, çamaşır ve ütü odası tasarlandı. Çok amaçlı salondan ulaşılan güneşlenme terası, açık havuz ve alt bahçe terası arasında bir köprü niteliğinde. Yaz aylarında kapalı havuz ve açık havuzu ayıran cidar otomatik olarak yukarı kaldırılabilecek ve büyük bir havuz elde edilebilecek şekilde öngörülmüş, çok amaçlı salonun dış mekanla bütünleşmesi sağlandu. İç mekandan bakıldığında, manzara yönünde dökülen sonsuzluk havuzu, manzarayla bütünleşerek farklı bir değer oluşturmakta, hem kapalı hem açık bir mekanın olanaklarını aynı anda yaşatıyor.

Bu kattan diğer kata bağlantı da yine yarım kat ile sağlanmakta, hem güneşlenme terasından alt bahçeye, hem de iç mekandan yatak katına ulaşım öngörülüyor. İkinci kütlenin ve tüm yapının en alt katı bu yatak katı. Çocuk odası, ebeveyn süitinin hemen yanında kurgulanmış, mekansal ve işlevsel ilişkiler çözüldü. Ebeveyn süiti, toplam 65 m2 alana sahip, içinde geniş bir yatak bölümü, giyinme odası ve banyoyu barındırıyor. Alışılmışın dışında olarak eksi yönde gelişen mekan kurgusu ile, ebeveyn süiti direkt bahçeye açılmakta, mekanlar alt kotlara doğru çalışıyor.

Her iki yapı tipinde de yalın, işlevsel, toprakla direkt ilişki kuran, topoğrafyaya oturan bir anlayış benimsenmiş, bu anlayış plan şeması ve cephe karakterine de yansıyor. Yapılar net ve gözü yormayan bir görüntü sergilemekte, abartıdan uzak düzeyde kullanılan doğal ahşap malzeme ile yeşilin bütünleşmesi sağlanıyor.

Plan ve kesit şemaları, her bir mekanın ayrı ayrı ısıtılması ve soğutulmasına olanak verecek şekilde düşünülmüş, iki kütle mekanları da birbirinden şeffaf kapılar ile ayrılarak, enerji kayıplarının önlenebilmesi planlandı. Açık ve kapalı havuzun tek bir cihaz ile ayrı ayrı ısıtılması, suyun devir daiminin de bu cihazla yapılabileceği görüldü. Tüm bu düşünceler, yapının kendi kendine yetebilen, kullanım maliyetlerini en aza indiren bir tasarıma ulaşılmasını sağlıyor.

Görüntüler